Educatie

Radio Afrika

Muziek & Theater

Omschrijving

Radio Afrika: een combinatie van vertelvoorstelling en workshop. Vervullen de kinderen de rol van het radio-orkest die het spannende en grappige verhaal ondersteunen met muziekinstrumenten en andere geluid makende vondsten, met als opvallende instrumenten de berimbau, balofoon, sheckére, talking drum, cuicka en djembé. Een interactief programma dat als voorbeeld kan doen volgen.

Hoeba-kassie-mienassie-mawisniewie-enwatwassie is de naam van de hoofdrolspeler in dit Afrikaanse verhaal.  Hij kan z’n draai in het leven niet vinden en weet niet wat-ie wil. Vele ambachten, zoals timmerman, slager en houthakker, liepen allemaal uit tot jammerlijke mislukkingen. Bij het vertellen van het verhaal is hij jager en het wachten is nu welke rampspoed er zijn pijl en boog zal gebeuren.

Hij moet op jacht om zijn gasten te trakteren op een feestmaal ter ere van zijn verjaardag. Ondanks de inzet van alle dorpsmuzikanten om de goden gunstig te stemmen lijkt ook deze missie op niets uit te lopen tot moeder aarde zich ermee gaat bemoeien en het lot een handje helpt…!

Het orkest (de kinderen) begeleiden de vertellers d.m.v. voornamelijk authentieke Afrikaanse muziekinstrumenten. Elke kind krijgt 2 tot 3 instrumenten te bespelen. Alvorens zij de instrumenten krijgen vertellen de acterende muzikanten op speelse en associatieve wijze over;

-de basisprincipes van maat en melodie,

-de verschillende functies van muziek in primitieve culturen, de vindingrijkheid van mensen (hoe werden instrumenten uitgevonden),

-het samenwerken in een orkest en de sferen en associaties die bepaalde instrumenten oproepen.

-de rol van muziek in radio, tv, film en theater (spanning, griezelig, romantische etc.)

Het orkest krijgt langzamerhand gestalte en krijgen de leden gaandeweg meer instrumenten aangereikt en leren behalve deze bespelen ook wat hun rol in het verhaal is. Een Afrikaanse liedje en ritme wordt aangeleerd en belangrijke afspraken gemaakt over stilte en dynamiek.

Tijdens het vertellen en spelen van het verhaal krijgt het orkest kleine aanwijzingen van de twee acteurs, die afwisselend de rol van verteller en dirigent op zich nemen. Zij rekenen hierbij echter wel op de oplettendheid en creatieve (spontane) impulsen van het orkest. Onbedoelde fouten van het orkest zijn hierbij ook inbegrepen en zorgen voor nog meer hilariteit.  Af en toe gaan enkele kinderen zo in het verhaal op dat ze hun eigen rol vergeten. Maar de vuistregel blijft; de radioluisteraars mogen van al deze improvisaties niets merken.

Soort activiteit: Workshop

Discipline: Muziek & Theater

Leerjaar: Groep 3 t/m 6

Duur: 75

min. aantal leerlingen: 15

max. aantal leerlingen: 35

Kosten: € 360,- met daarna 40% korting op eventueel 2e of 3e workshop op dezelfde dag

Docent: Herman Link, Rita Iny

Leerdoel:

Stimuleert de fantasie en het muziekgevoel van de kinderen en geeft leerkrachten nieuwe inspiratie voor eigen initiatieven op dit gebied. Dit programma is al ruim 10 jaar een groot succes op de basisschool inclusief het speciaal onderwijs.
samba-salad-groot.png

Afbeeldingen

Scroll naar top
X