Educatie

Braziliaans Samba

muziek

Omschrijving

Wie kent hem niet de inmiddels beroemde ‘Bloemkool Samba‘ van Samba Salad. Zie ook het grappige YouTube filmpje. Deze als grap bedoelde a capella samba bleek een zeer succesvolle methodiek om de Braziliaanse Samba aan te leren en wordt inmiddels gebruikt door heel veel muziekdocenten in Nederland. De auteurs (Herman Link en Rita Iny) van dit gekke liedje gebruiken die zelf ook in hun eigen samba workshop.

Na een amusante, leerzame maar korte uiteenzetting over de geschiedenis en ontwikkeling van de (Afro) Zuid- Amerikaanse muziek en een energieke warming-up worden swingende samba ritmen op percussie-instrumenten gespeeld, variërend van grote trommels tot kleine handinstrumenten met stokken.

De twee docenten Herman Link & Rita Iny werken met eenvoudige ritmestructuren van de samba of de samba-reggae. Iedere deelnemer krijgt een percussie-instrument te bespelen. De deelnemers zijn verdeelt over vijf groepen instrumenten, te weten: de surdo(grote bastrommel), tambourim (kleine handtrommel met stok), ago-go (tweetonige bel), ganza (shaker) en de timba (lange grote trommels, vergelijkbaar met de Djembé)

Per instrument wordt een basisritme aangeleerd; je speelt jouw partij en zorgt dat die past in de ‘groove’. Met de grote bastrommel (surdo) als het kloppend hart van de muziek, worden door de andere percussie-instrumenten de ritmen opgestapeld tot een swingend geheel.

Het samenspelen is meer dan alleen een leuke groepsactiviteit om te ontspannen. Deelnemers vormen een muzikaal team en zetten een groot ritmisch spektakel neer. Ontdek de kracht van samen muziek maken!

Soort activiteit: Workshop

Discipline: Muziek

Leerjaar: 7, 8, VO, teambuilding

Duur: 70 minuten

min. aantal leerlingen: 15

max. aantal leerlingen: 34

Kosten: € €390,- met een fikse korting voor elke 2e en/of 3e workshop €150,00 per workshop.

Docent: Herman Link, Rita Iny

Leerdoel:

Samenwerken als orkest, aanleren van eenvoudige speltechnieken voor meerdere slaginstrumenten. Ontdekking van eigen muzikale talenten en een kennismaking met wereldse ritmes en – muziekstijlen.
samba-salad-groot.png

Afbeeldingen

Scroll naar top
X